Испанската самолетна компания Spanair, която е четвъртата по размер в страната, внезапно преустанови дейност и остави 20 000 пътници да висят безпомощно по летищата в Европа и Африка, съобщи BBC.

Базираната в Барселона фирма спря операциите си още в петък и над 200 полета бяха внезапно отменени. В момента правителството е завело дело срещу превозвача и може да го глоби с 9 млн. евро. Но това би било капка в морето – през 2010 г. оперативната печалба на компанията е 115 млн. евро.

Този колапс се случи, след като Qatar Airways, с която испанците бяха в преговори за сливане, се отказа – и така лиши Spanair от възможност да намери финансиране в момент, когато търсенето на самолетни услуги в Испания е много ниско.

През 2008 г. самолет на Spanair претърпя страшна катастрофа при излитане, която струваше живота на 154 души.

За да запази проблемния самолетен превозвач в бизнеса, регионалното правителство в Каталуния го субсидираше щедро, като му е отпуснало над 150 млн. евро. Но в петък и правителството затвори касата и Spanair се оказа в безизходица.

Компанията за евтини самолетни превози Ryanair днес побърза да обяви, че може да се възползва от създалата се ситуация в Испания след колапса на Spanair.

Има риск за 4000 работни места във връзка с евентуален фалит на Spanair.

Испанският превозвач някога беше собственост на скандинавските SAS Airlines, които са запазили 11% дял в компанията. Според SAS, отписване на този дял ще им струва 1.7 млрд. крони /над 190 млн. евро/.