По аналогия с фразата, че спасяването на давещия се е в ръцете на самия давещ се, и с помощта за Европа май ще се окаже нещо подобно. Снощи стана ясно, че САЩ е против увеличаването на финансовата мощ на Международния валутен фонд. На подобно мнение са също Канада и Австралия, които не одобряват идеята за наливане на допълнителни $ 350 млрд. в МВФ.

Цитиран от агенция Ройтерс, финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър казва, че страната му трябва да оказва натиск върху европейците, за да предприемат те решителни мерки за справяне с вече двугодишната дългова криза, започнала с Гърция. Мерките трябва да бъдат взети преди проблемите да са се разпространили към Ирландия и Португалия.

Тази позиция и този тон обливат със студена вода надеждите, че САЩ ще помогне за предотвратяване на лошия сценарий в тази криза. Един от вариантите това да се случи бе наистина през фондовете на МВФ.

Преди срещата на финансовите министри от Г20 се знаеше, че страните от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) са "За" увеличаване капацитета, с който разполага МВФ. В същото време обаче не бива да забравяме, че Китай има проблем в собствената си страна, където от помощ се нуждае банковия сектор.

Ако възможностите на МФВ се оставят на страна, идват опциите чрез Европейския фонд за финансова стабилност, който получи зелена светлина за увеличаване на капацитета си, но все още не е ясно с колко точно.

Другият инструмент е опрощаването на дълговете, натрупани от Гърция пред частни кредитори, които доброволно са съгласни да отпишат 21% от вземанията си, но натискът върху тях ще бъде най-вероятно за отписване на 50% и дори повече.

Въпреки неприятната ситуация с обърнатия гръб на Чичо Сам, Европа дава признаци, че е на крачка от това да вземе най-силното решение, от началото на кризата до сега. Снощи германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози са имали разговор, който дава надежди, че водещите икономики са на едно мнение за това, което трябва да се направи.

В комюнике преди днешната работна среща на финансовите министри от Г20 бе разпространен ангажимент към европейските банки, които трябва да бъдат адекватно рекапитализирани. Наред с това се обръща внимание върху работата, която държавите-членки на еврозоната трябва бързо да свършат с приемането на необходимите нормативни изменения, за да могат набелязаните мерки да бъдат приведени в действие.

Като че ли най-голямата новина обаче се очаква на следващата среща, насрочена за 23 октомври, когато ще стане ясно с колко точно ще може да се увеличи Европейският фонд за финансова стабилност и как европейските лидери ще застраховат Италия и Испания от неблагополучията на Гърция.