Светът се готви за финансиране на възстановяването на Западните балкани след наводненията. Още преди последната приливна вълна да е преминала, глобалните финансови институции започват да изчисляват размера на щетите и необходимите суми за тяхното преодоляване. Стойността на пораженията е огромна и най-вероятно ще стане ясна месеци след като водата се оттегли.

 

Европейската банка за възстановяване и развитие, която до момента е инвестирала над 1.2 млрд. евро в региона през 2013 г., вече обяви, че ще засили ангажимента си на Балканите и подготвя предоставянето на подкрепа за възстановяване на местния бизнес и реконструкция на местната инфраструктура в сътрудничество с другите международни финансови институции.

Президентът на банката Сума Чакрабарти ще посети лично Сърбия, за да се запознае по-подробно с приоритетите на сръбското правителство по отношение на последствията от наводненията.

 

Бедствието нанесе сериозни щети на Балканите, разрушавайки бизнеси, жилища и инфраструктура. Голяма част от Босна и Херцеговина, Източна Хърватия и Сърбия са под вода с непосредствена заплаха от разливи и в съседните страни. Стотици хиляди хора са без питейна вода и са принудени да напуснат домовете си.

Икономическата щетите от наводненията са значителни . Производството на електроенергия беше намалено с 40 на сто само в Сърбия. Щетите върху пътищата и другата инфраструктура ще доведат до сериозни проблеми за свободното движение на стоки и хора, и е вероятно да повлияят силно негативно особено на малките предприятия в целия регион.