В момента Българският енергиен холдинг подготвя документите във връзка с обявата на избор на банка или банки, които да осигурят кредитния ресурс за издължаване на Националната електрическа компания към американските централи в Маришкия басейн.

До 27 август документите трябва са да готови и обявата ще бъде публикувана на сайта на БЕХ, така че максимално бързо да бъде привлечен кредитен ресурс. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Параметрите на договорите с двете американски централи са ясни - постига се намаление на цената за разполагаемост, като ще се спестяват 96 млн. лева общо за двете централи годишно, или в рамките на оставащия срок от договора ще се спестят близо 1 млрд. лева, коментира енергийният министър.

"Това са параметрите и те ще влязат в сила, когато НЕК се разплати с двете американски централи", каза тя.

Средствата за това разплащане ще бъдат осигурени чрез заем, който БЕХ ще изтегли в най-скоро време.

"До 1 август НЕК изчакваше решението на КЕВР - това е ценовото решение, което определя параметрите на приходите и разходите на НЕК, тъй като кредитът ще бъде изтеглен от БЕХ, но платецът трябва да бъде НЕК. Поради тази причина трябваше да се изчакаме. Трябваше да изчакаме и да приключат преговорите с "Контур Глобал", които продължиха малко повече от предвиденото", обясни Петкова.

Относно задълженията на НЕК към настоящия момент към американските централи Теменужка Петкова обясни, че те нарастват и към момента са малко по-малко от 900 млн. лева. /БГНЕС/