Общо 36 общини с финансови затруднения влизат в процедура за оздравяване. В списъка на закъсалите са Перник, Кърджали, Сливен, Смолян, Видин, Дупница, Ловеч, Велинград и други (целият списък вижте в карето). Това стана ясно от анализ на финансовото министерство в резултат от промени в Закона за публичните финанси, които са публикувани в “Държавен вестник” и вече са в сила. Всички те са принудени да подготвят мерки за финансово оздравяване като намаляване на разходите и подобряване на събираемостта на приходите, а държавата е готова да им отпуска временни безлихвени заеми.

В списъка на закъсалите попадат общини, които отговарят на поне три от общо шест изменения, посочени в закона. Те са плащанията по дълга да надвишават 15% от собствените приходи плюс изравнителната субсидия; задълженията за разходи в края на годината да надвишават 15% от средногодишния размер на разходите за последните четири години; ангажиментите за разходи в края на годината да са над 50% от средногодишния размер на разходите за последните четири години; просрочията да са повече от 5% от отчетените през последната година разходи; общинският бюджет да е на дефицит през последните 3 г.; събираемостта на данъка върху имотите и върху автомобилите да е под тази за всички общини.

Кметовете трябва да уведомят в 7-дневен срок общинския съвет, че общината се намира във финансово затруднение, и да предложат за гласуване да бъде открита процедура за оздравяване. При решение, прието с мнозинство, местният парламент възлага на кмета да подготви план за действие и да проведе публично обсъждане на плана с местната общност.

Общо 156 общини, или 59% от всички, са завършили 2015 г. с дефицит, показват данни от анализа на финансовото министерство, като абсолютен първенец е Несебър с рекордните минус 25 млн. лв. Кметът на курорта Николай Димитров бе лаконичен, че причината била в неполучени все още пари по оперативни програми.

150 общини са с просрочия, чийто общ размер достига 197 млн. лв. към края на март 2016 г.

Кои са те

Кресна, Симитли, Струмяни, Лясковец, Видин, Димово, Борован, Мизия, Кирково, Кърджали, Дупница, Рила, Сапарева баня, Ловеч, Тетевен, Георги Дамяново, Батак, Белово, Велинград, Септември, Перник, Карлово, Сливен, Баните, Девин, Доспат, Мадан, Неделино, Рудозем, Смолян, Чепеларе, Костенец, Опан, Омуртаг, Минерални бани и Стамболово.