Без адекватни мерки, качеството на енергийните услуги ще пада, аварийността ще се увеличава и предстои шоково поскъпване на цената на електроенергията, счита председателят на Българския енергиен форум и енергиен експерт Иван Хиновски, цитиран от агенция "Фокус".

Нашият случай е много особен. Ние изпуснахме бума на възобновяемата енергия. Това не трябваше да се случва. Това е най-голямата тежест върху системата и води до тази енергийна криза, считат експертът.

Той даде като възможни решения на проблемите мерките взети в Испания и в Чехия, които също трябваше се справят с подобни кризи в енергетиката.

Според Хиновски, за да не се стигне до системен срив, трябва да започне обратен процес на възстановяване ликвидността на дружествата, т.е. да имат достатъчно средства да поддържат основните дейности.

За очертаващи се фалити в енергетиката предупреди и енергийният експерт Илиян Василев, цитиран от БНР. Според него усилията да се легитимира проектът за АЕЦ "Белене" също имат своята роля.

Василев счита, че една част от политическия елит и олигархията е свикнала да разчита на енергетиката за финансиране на своята дейност.

Според него тепърва ще има по-драматични действия, тъй като размерът на проблема е прекалено голям, а в енергетиката отдавна има силен съюз между бизнес и политически интереси.