„Спиди” АД представи днес 20 електрически вана Renault Kangoo Zero Emission, закупени за обслужване на клиенти в централната градска част на София. Така дружеството се превръща в първата компания в България и една от малкото в цяла Европа, която ползва електромобили за своите бизнес цели.

Изборът на модела Renault Kangoo Z.E. е резултат от анализ на „Спиди”, който показва, че към момента това е най-подходящият вариант, от гледна точка на специфичните изисквания на българския бизнес.

Електрическият ван има максимален пробег до 150 км. и нулево количество отделени в околната среда вредни емисии. За нуждите на експлоатацията на 20-те електромобила „Спиди” ще използва собствени стационарни станции, разположени в базите на компанията, където автомобилите ще се зареждат извън работния им график.

Двадесетте автомобила Renault Kangoo Z.E. на „Спиди“ няма да са първите електрически коли по българските пътища, но инвестицията на компанията е първата по рода си за бизнеса у нас.

Средствата за 20-те електромобила, около 800 хил.лв., са осигурени от стандартен финансов лизинг, тъй като държавата не участва със субсидии за екологични превозни средства. От „Спиди” очакват инвестицията да се изплати в рамките на около пет години експлоатация.

Новата придобивка е част от инвестициите, които компанията е направила през първите девет месеца на 2013 г., в размер на 5.9 млн. лв., от които 4.4 млн. за подновяване на автопарка.

Междувременно от „Спиди” отчетоха за 9-месечието на 2013 г. 21.3% ръст на приходите до 46.8 млн. лв. и чиста печалба от 8 млн. лв. или с 24.6% повече на годишна база.