След като през септември тази година Спиди ЕАД обяви намерението си да предложи на външни инвеститори до 20% от капитала си на БФБ, вчера компанията за първи път публикува финансов отчет за първите девет месеца на 2012 г. в качеството си на публичнo дружество.

 

Плановете на Спиди са да обяви официално вторично публично предлагане на акции на БФБ в средата на месец ноември 2012 г.

 

От Спиди очакват интерес от страна на българските инвеститори, предвид добрите си резултати в последните години.

 

Към 30 септември, едноличен собственик на 100% от капитала на дружеството е изпълнителният директор Валери Мектупчиян, който притежава 1 482 200 акции на Спиди.

 

Според публикувания отчет, въпреки трудната икономическа обстановка, дружеството успява да реализира приходи в размер на 38,5 млн лв. за деветмесечието на 2012 г. или ръст от близо 17% спрямо 2011 г., продължавайки тренда от предходните години.

 

В резултат на непрекъснатите инвестиции в подобряване на ефективността, от дружеството отчитат нарастване на печалбата с изпреварващ темп спрямо приходите – 23% до 6,43 млн. лв.

 

От началото на 2012 г. компанията е инвестирала 4 млн. лв. в обновяването и модернизирането на автопарка и разширяването на капацитета за обработка на пратките.

 

Увеличени са площите на основните разпределителни центрове в страната. Най-големият от тях, този в София, е увеличен близо три пъти на 3 800 кв. м.

 

Инвестициите си в разширяването на капацитета от Спиди обясняват с плановете за растеж през следващите няколко години. Според публикувания отчет, компанията продължава стабилно да печели пазарен дял, който през тази година надхвърля 30% от куриерските услуги в страната.