Между 350 000 и един милион българи ще останат изолирани от безплатната цифрова телевизия след седмица, когато аналоговият сигнал окончателно ще спре. Неточно написани закон и план, регулиращи процеса на цифровизация в България, са причината за проблема, а държавата засега не предприема мерки за неговото решаване, съобщава "Сега".

Без цифров сигнал може да останат зрители в районите на Малко Търново, Берковица, Трън, Елена, Трявна, Доспат, Девин, Рудозем, Златоград, Смолян, Гоце Делчев, граничните райони на Кюстендил и Благоевград и др. Причината е, че един от т.нар. мултиплекси - предприятията, които осъществяват цифровото разпръскване, е осигурил покритие на 85% от населението на страната. Останалите 15% няма да получават сигнал и няма да могат да гледат безплатните канали. Става въпрос за компанията "Нуртс диджитъл", която предава бТВ, бТВ Екшън, Нова тв, ТВ7, България он ер, News 7.

"Ще се получи така, че социално слабите ще получат декодерите си, но няма да ги ползват според целта им, а ще седят за украса. Може да се създаде и вторичен пазар за препродажба на декодери, както се е случвало вече с други социални придобивки", каза вчера председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков пред БНТ.

От комисията обясниха пред "Сега", че на практика от "Нуртс" са спазили минималните законови изисквания. В плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване е записано, че операторът трябва да осигури покритие за най-малко 85% от населението. От КРС миналата седмица помолили фирмата да осигури по-голям обхват от минимално заложения, но досега не са получили отговор от "Нуртс диджитъл".

Другият мултиплекс - "Фърст диджитъл", е постигнал покритие от 95%. Този оператор разпространява националните БНТ и БНР. Част от районите, в които няма да достига сигнал, обаче се припокриват. Реално в някои от граничните райони ще има населени места, до които няма да достига никакъв безплатен телевизионен сигнал.