Нелегалните превозвачи ще бъдат спирани от движение по свидетелства от пътници, като доказателствата ще се събират от инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” (ИААА). Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, одобрени от правителството вчера.

Досега проверяващите от автомобилната администрация можеха да събират показания само от водача на превозното средство. Промените се налагат, за да се улесни доказването на нерегламентирани превози на пътници с леки автомобили, без лиценз и без други документи, на цената на билета за превоз с автобус. 

Най-често обяснението от нередовния водач е, че вози роднини или приятели, а инспекторите не могат да поискат потвърждение от пътуващите. Със събирането на сведения от пътниците ще се улесни събирането на доказателства, че превозът е срещу заплащане. От министерство на транспорта посочиха, че срещат проблеми с таксиджии, които обявяват, че не работят, а минават по спирки и събират пасажери. Тези промени ще позволят на инспекторите по-лесно да доказват, че тези водачи извършват незаконни превози.

Шмекеруването с лицензите също ще се ограничи с промени в Закона за автомобилните превози. Едната ограничителна мярка ще е, че според новия регламент един превозвач ще има само един лиценз за работа, който да позволява превоз или в страната или в ЕС. В момента фирма може да притежава и двете разрешителни. Лицензът за извършване на превози у нас позволява само вътрешни транспортни услуги, докато лицензът на общността дава право на превозвача да извършва както международни, така и превози в страната.

На практика, когато превозвачът има системни нарушения и му е отнет единият от двата лиценза, той може да продължи да извършва дейността си на територията на страната с другия лиценз.

Това прави отнемането на лиценза неефективна мярка и я обезсмисля, пише в мотивите към промените в закона, одобрени от кабинета.

Нормално е да има само един лиценз, коментира Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Той допълни, че това е добра мярка, която ще подпомогне борбата срещу сивия сектор.

Одобрените промени в нормативната база предвиждат още да се забрани издаването на лиценз, който е отнет през последните 2 г. освен на търговеца, така и на свързаните с него лица. Целта е по-сериозно да се ограничи възможността близки на даден превозвач лица да получат правото да извършват дейността. Измененията в издаването на лиценза се отнасят и за таксиметровите фирми, въпреки че те са в разрешителен режим.