Регистрацията на колите без валидна застраховка "Гражданска отговорност" ще се прекратява служебно от януари 2016 година.

Tова решиха депутатите от парламентарната икономическа комисия, които гласуваха на второ четене текстове от новия Кодекс по застраховането. Досега колите без задължителната автополица се спираха от движение само при случайна на проверка на пътя. Освен това е предвидена и глоба от 400 лв. за собствениците на возила без „Гражданска”.

От януари 2016 година договорът за задължителната застраховка ще се сключва и по интернет без електронен подпис. Това ще става с дебитна или кредитна карта, а след това застрахователят ще изпраща по куриер стикерът и хартиеното копие на договора.

Според депутатите това ще доведе до конкуренция и смъкване на цената на задължителната полица с между 20-40лв. за гражданската и повече от 40 лв. за каското. Според брокерите обаче това няма да се случи , особено когато полицата се плаща не накуп за срок от 1 година, а на 3-4 вноски.

Сертификатът "Зелена карта" вече ще се издава заедно с полицата по застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилистите без допълнителна такса или друго плащане от ползвателя на застрахователни услуги, решиха още депутатите.

Те приеха също и възможността увредено лице, което желае да получи застрахователно обезщетение, да отправи към застрахователя писмена претенция освен в случаите, когато застрахователят по имуществена полица на увреденото лице е встъпил в негови права и предявява претенция на друго основание.