Да се спира парното на кооперации, където между 50 и 75% от клиентите не си плащат редовно сметките. Това предложи Иванка Диловска, директор на Института за енергиен мениджмънт, по време на дискусия в парламента за евентуални промени в Закона за енергетиката, свързани с топлоснабдяването.

Според нея трябва да има и други промени, които да мотивират гражданите да бъдат по-изрядни с месечните си плащания. Например една от идеите е финансиране по европейски проекти да могат да получават само тези сгради в режим на етажна собственост, в които собствениците си плащат редовно сметките за парно. Друга мярка е

да се отказват определени общински услуги

на жилищни сгради с много нередовни клиенти.

Според някои участници в дискусията е по-добре топлофикационните дружества да се фокусират върху събиране на настоящите просрочени плащания и да не хабят ресурс за търсене на стари дългове.

Да се въведе административно 3-годишна погасителна давност на неплатените сметки за парно, предложи Павел Кърлев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите.

По думите на Диловска в закона трябва да се разпишат и още мерки, които да направят отчитането на изразходваната топлинна енергия по-прецизно. Например държавата трябва да се ангажира пряко с масовото монтиране на уреди за дистанционно отчитане Това можело да стане с пари, които ще дойдат от търговията с въглеродни емисии. Друг вариант бил да се осигури грантово финансиране в размер между 30 и 50%

за подмяната на вертикалните щрангове с хоризонтални

Топлинните счетоводители да могат да правят изненадващи инспекции всеки месец, предложи Иван Хиновски от Българския енергиен форум. Така ще може да се контролира дали топломерите са на местата им и дали няма други злоупотреби.

„Това може да се прави и сега по инициатива на етажната собственост, но след предварителна обява, че ще се проверяват радиаторите”, обясни Ася Ангелова, председател на Асоциацията на топлинните счетоводители. От асоциацията поискаха още да се въведе глоба, в случай че се установи, че радиаторите са били демонтирани неправомерно.

Павел Кърлев пък предложи върху връзките на измервателните уреди и радиаторите да се лепят холограмни стикери. Така, ако те бъдат демонтирани, няма да може действието да се скрие.