Да може да се свали банкова тайна, когато информацията касае клиенти, депозанти или кредитополучатели на банка в несъстоятелност.

Това ще предложи Временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009-2014 г.

Според председателя на комисията Десислава Атанасова ще има текстове за оповестяване на сведения относно договорите, по които липсва учредяване на уговорени обезпечения и съответно вписване на сключени договори за такива обезпечения, както и обезпечения на ценни книжа.

Всъщност това бе най-сериозният проблем, с който се сблъскват в комисията. Голяма част от кредитите в КТБ са дадени без обезпечения на фирми, които нямат имущество, които са съвсем скоро създадени, без персонал, на свързани лица, посочи Атанасова.

Ще има предложение за законова промяна, така че получените кредити от различни кредитополучатели също да станат известни, както и платените комисионни и хонорари от страна на банката, посочи председателят на комисията.

В устава на КТБ има възможност тя да прави дарения и на политически партии, ще бъде интересно да се види, дали такива дарения са давани, коментира Атанасова. /БТА/