Със 123% е поскъпнало среброто от август миналата година до момента. Това съобщи пред „Монитор” Цветослав Цачев от отдел „Анализи” в „Елана Трейдинг”. Само за юли пък благородният метал е отчел рекордна доходност от 19,1%, измерена в евро, съобщават от БТА.

Според анализатори среброто, златото и швейцарският франк са донесли най-добра доходност на инвеститорите на годишна база. В условия на икономическа криза тези активи традиционно поскъпвали най-много. Така за една година цената на златото е скочила с 40%, а на швейцарския франк - с 34%.

Междувременно вчера златото достигна нов исторически рекорд от 1668,23 долара за тройунция, съобщиха световните агенции. В  началото на май цената на благородния метал скочи до 1577 долара за тройунция и след лек спад през юни отново започна да поскъпва. Основната причина за ръста е

несигурността във връзка с дълговата криза

в еврозоната и проблемите с американския дълг. Централните банки също са фактор в покачването на цената на благородния метал. Само преди десетилетие те бяха нетни продавачи на злато, а сега купуват злато, за да намалят зависимостта си от долара, посочват анализатори.

Златото най-вероятно ще продължи да поскъпва плавно и през втората половина на годината, прогнозира Цветослав Цачев от „Елана Трейдинг”.

Според него до края на 2011 г. цената на благородния метал ще се стабилизира на нива от около 1500 долара за тройунция. „Поскъпването на златото се дължи на поевтиняването на парите от различните валути”, припомни Пламен Пейчев, главен дилър в Trader.bg. Според него, ако до края на годината инфлацията бъде овладяна, скокът в цената на златото също ще се забави.

Вероятно обаче през втората половина на годината златото, среброто и швейцарският франк няма да са сред активите, които ще носят най-голяма доходност, прогнозира още Цачев. Причината е, че не се очакват сериозни сътресения в световната икономика. Затова до края на 2011 г. при тези активи едва ли ще има рекордни ръстове от по 30-40%.

Според инвестиционните посредници през втората половина на годината по-добра доходност ще носят вложенията в суровини и в

акции на големите американски компании.

Инвестициите в български акции също може да се окажат печеливши. „Летните месеци обикновено са положителен период за българските акции, като винаги има увеличение на индексите”, коментира Цачев. Според анализаторите от „Елана Трейдинг” инвеститорите биха могли да се възползват от летния растеж на Българската фондова борса (БФБ), като заложат на краткосрочни вложения.

Оттам посочват още, че приватизацията през борсата на държавните дялове на енергийните дружества няма да има директен положителен ефект за капиталовия пазар, ако не бъде направена по атрактивен за инвеститорите начин.

„Първото предлагане следва да бъде предложено на ниска привлекателна цена и то на широк кръг инвеститори, а не само на двама-трима институционални”, посочи Цачев.

От „Елана Трейдинг” прогнозират още, че БФБ ще завърши с ръст от 25%.