С 2258 килограма отпадък на глава от населението годишно, България се нарежда на челните места в Европа по този неблагоприятен показател, показват публикуваните днес данни на Евростат за 2008 г.

Средното за Европейския съюз значение е 1843 кг. на човек годишно. Повечето боклук, създаван в България, е още по-съществен фактор, тъй като практиката е да има корелация между икономически продукт и създаван отпадък. Като правило колкото по-висок е БВП, толкова повече боклук се създава в една страна.

Но в България се създава с близо 20% повече боклук от средното в Европа, въпреки че икономическият ни продукт през 2008 г. не надвишава 40% от средно европейския.

За сравнение, Румъния генерира 2197 кг. боклук на човек годишно, Полша 1607 кг., Германия 1577 кг., Чехия 1189 кг.

Във Финландия годишно се създават 4350 кг. боклук на човек, но това се дължи на по-стриктното отчитане на отпадъците от горския сектор. Същото е в сила за Австрия и Швеция. В Естония статистиката говори за 8220 кг. отпадъци на глава, но това се дължи на широкото ползване на петролни пясъци в енергетиката.

Основно пепелта, създавана след изгарянето на въглища в българската енергетика е причина за това, че 70% от отпадъците в България се създават от сектори, различни от домакинства и промишленост. На българската промишленост се падат 13% от отпадъците, а на домакинствата 17%.

Общото количество неминерални отпадъци, създадени в ЕС през 2008 г., възлиза на 920 млн. тона. 90% от минералните отпадъци се създават в минното дело, пояснява Евростат и допълва: не – минералните отпадъци са интересен индикатор за политиките по околната среда.

В България през 2008 г. са създадени 17.2 млн. тона отпадъци, или 1.9% от всички отпадъци в Европейския съюз. Отпадъците на Унгария, например, са само 70% от тези в България, при 2.4 млн. души по-голямо население и 2.7 пъти по-висок БВП.