Европейският парламент гласува против промените в Схемата на ЕС за търговия с емисии, което изпрати цените на най-големия пазар на въглеродни емисии в света до нови дъна.

 

Решението на ЕП може да се превърне в значителна пречка за глобалните усилия за справяне с изменението на климата. Депутатите отхвърлиха мярката известна като "изместване на сроковете"с 334 срещу 315 гласа днес.

 

Целта на мярката беше временно да се извадят 900 милиона куб. м. квоти от пренаситената система за търговия с емисии в Европа.

 

След отхвърлянето на законопроекта цената на емисиите се срина с повече от 40 на сто до ново рекордно ниско ниво от 2.63 евро за тон.


Схемата за търговия с емисии, която стартира през 2005 г., е крайъгълен камък в политиката на ЕС за намаляване на парниковите газове. Чрез определяне на цена на въглеродния диоксид компаниите се принуждават да плащат за замърсяването, което на теория би ги накарало да инвестират повече в чисти технологии.


Но ефектът изглежда е точно обратният, тъй като пазарът е пренаситен с продавачи, което прави цените все по-ниски и съответно и разходите, свързани с емисиите парникови газове на компаниите, все по-малки.