Банковите акции в цяла Европа сe сринаха след като бяха публикувани подробности за планираните стрес тестове от страна на Европейската Централна банка, предаде Би Би Си.

Европейската централна банка, която поема контрола на водещи банки от еврозоната през следващата година, заяви, че стрес тестовете ще разкрият потенциалните рискове. На банките с капиталови дефицити може да се наложи да намерят инвеститори, за да подкрепят своите баланси, казаха от ЕЦБ.

Индексът Euro Stoxx на големите банки от еврозоната е намалял в повече от 2,5% в края на сутрешната търговия.

Испанските кредитни институции слязоха надолу с 4%, а акциите на италианските банки паднаха с 3 на сто. Испанската Bankia (BKIA.MC) поведе спада, падайки с над 5 на сто, докато германската Commerzbank (CBKG.DE) падна с над 3 на сто .

Европейската централна банка (ЕЦБ) започва да провежда банковите стрес тестове от ноември, като планира да обхване балансите на 130 банки в държавите от еврозоната, предаде Ройтерс.

Централната банка на европейския паричен съюз съобщи в сряда, че ще поиска от всички банки, които ще преминат стрес тестове, да заделят 8% от капитала им като буфер за покриване на евентуални загуби от проблемни кредити и други проблемни активи в балансите им.

ЕЦБ, която от следващата година поема нова роля – на единен надзорник на банките в еврозоната, уточни, че ще прегледа както балансовите, така и задбалансовите активи на финансовите институции.

Прегледът на банковите баланси ще се извършва съобразно стандартизирана дефиниция за проблемните кредити, която беше публикувана в понеделник от Европейския банков регулатор. Всички кредити с просрочие над 90 дни ще се класифицират като необслужвани.

Стрес тестовете са „важна стъпка за Европа и за бъдещето на икономиката на еврозоната", коментира председателят на ЕЦБ Марио Драги в изявление.

„Очакваме, че резултатите от тази оценка ще засилят доверието на частния сектор в банките от еврозоната и в качеството на техните баланси", допълва се в съобщението.

Ако инспекторите установят недостиг на капитал, проблемните банки ще трябва да предприемат „коригиращи мерки", т. е. - рекапитализация, като ще им бъдат поставени срокове за това.

От ЕЦБ подчертават, че недостигът на капитал на жизнеспособните банки ще трябва да се посрещне със средства от частни източници, както и че „публичната подкрепа може да се наложи да бъде изтеглена".

ЕЦБ настоява за по-тежки стрес тестове, за да избегне изненадите, след като поеме единния надзор, както и грешките от предходните проверки, заради които бяха пропуснати редица рискове, довели по-късно до ирландската и испанската банкови кризи, отбелязва Ройтерс.

Банката призовава правителствата на държавите от еврозоната да се споразумеят по-бързо за единен механизъм за спасяване и закриване на проблемни банки. Въпреки това този етап от банковия съюз остава проблемен.

Временен списък на банките, които ще бъдат тествани включва 24 германски банки, 16 в Испания, 15 в Италия, 13 във Франция, седем в Холандия, пет в Ирландия и четири в Гърция, Кипър и Португалия.

Около 128 банки в крайна сметка ще бъде тествани внимателно, за да се гарантира тяхната стабилност и да се подчертаят потенциалните рискове за финансовата система.