Deutsche Bank AG, най-голямата германска банка, отчете спад на печалбата си със 69% през четвъртото тримесечие на миналата година. От финансовата институция винят кризата в еврозоната, която е довела до волатилност на пазарите и до отписване на активи.

Нетната печалба на Deutsche Bank падна до 186 млн. евро от 601 млн. евро година по-рано. Това е много под очакванията на инвеститорите и прогнозите на банката, чието инвестиционно поделение регистрира загуба от 422 милиона евро преди облагане с данъци.

Така главният изпълнителен директор Йозеф Акерман не можа да изпълни целта си, да отчете рекорден финансов резултат за миналата година. За 2011 г. банката регистрира печлаба от 4.3 млрд. евро.

Спадът на печалбата на Deutsche Bank е свързан и с разходи за съдебни спорове, гръцки държавни облигации, исландския производител на генерични лекарствени Actavis Group HF, казино в Лас Вегас и поделението BHF-Bank AG.

През май Йозеф Акерман ще бъде наследен на поста си от двама изпълнителни директори, Аншу Джейн и Юрген Фитцшен.

Проблемите на германската банка може да са следствие от размера й. Тя се превърна в лидер на пазара на инвестиционни услуги, заедно с американската Goldman Sachs.

Deutsche Bank е "големият победител" при превземането на пазарен дял от съперници, и сега е под сериозен натиск от новите регулации, въвеждани за финансовия сектор в Европа.

Банката е сред шестте в Германия, които трябва да наберат общо от 13.1 млрд. евро за повишаване основния си капитал до 9% от активите. Това трябва да стане до 30 юни тази година.

От компанията заявиха, че очакват да наберат необходимите им 3.2 млрд. евро до началото на май, без да уточняват как.

Днес акциите на банката поевтиняват във Франкфурт с 1.77%. Книжата поскъпнаха с 21% през последните седмици, след като ЕЦБ обяви, че ще предостави неограничена ликвидност на европейските банки.