Стабилността на валутния борд у нас е свръхгарантирана, посочват в месечния си макроикономически анализ икономистите на Райфайзенбанк България. Те посочват, че в Към края на месец ноември резервите на валутния борд възлизат на 15.1 млрд. евро, като спрямо равнището от октомври те остават практически непроменени (нарастването им бе в размер на едва 2.2 млн. евро).
 
На годишна база валутните резерви нарастват с 1.9 млрд. евро (14.4%), като към 30.11.2012 година коефициентът на покритие на паричната база с валутни резерви достига 188.9% (при 187.9% през предходния месец), което е значително над необходимите 100% за стабилността на валутния борд.

Икономистите на банката обръщат внимание и върху динамиките на банковия пазар. В края на ноември нетните чуждестранни активи на банките достигнат -3.1 млрд. лв., като спрямо октомври негативният баланс се увеличи допълнително с 204.5 млн. лв. (7.0%).
 
И по чуждестранните активи, и по чуждестранните пасиви се наблюдаваха движения в значителен обем, коментират анализаторите. При чуждестранните активи бе налице нарастване в размер на 1.7 млрд. лв. (17.9%), изцяло определено от нарастване на кредитите (с 1.8 млрд. лв., или 201.4%). При чуждестранните пасиви нарастването бе в сходен размер – с 1.9 млрд. лв. (15.3%), като определящият фактор бе нарастването на репо сделките с 1.8 млрд. лв. (5001.7%).
 
През месеца обемът на лошите и преструктурираните кредити се увеличи номинално с 96.2 млн. лв. (1%), но делът му в общата сума на кредитите (без овърдрафта) остана непроменен спрямо предходния месец (23.3%).
 
В прогнозата си за следващите периоди икономистите на Райфайзенбанк България смятат, че има предпоставки да настъпи значително подобрение на финансовата сметка на държавата.

За пореден път в макроикономическия анализ се набляга върху това, че вътрешното търсене на местния пазар продължава да нараства, което се възприема като положителен индикатор. Според данните вносът на стоки у нас продължава устойчиво да нараства. Подобно на всички останали месеци през миналата година, през октомври вносът се е увеличил с 8.7% спрямо същия месец на миналата година.
 
Макар да е нараснал с по-слаб темп от едва 2.8% на годишна база, износът също продължава да се подобрява, което според икономистите на банката може да се разглежда благоприятно, особено на фона на отчетените спадове през първото тримесечие на годината.
 
През октомври търговското салдо продължава да се влошава на годишна база. По тази статия е отчетено най-голямото изменение спрямо година по-рано сред основните компоненти на текущата сметка – търговският дефицит достига 344.1 млн. евро, разширявайки се със 110 млн. евро спрямо година по-рано. С натрупване от началото на годината дефицитът е нараснал двойно спрямо същия период на предходната година. Стойността му достига 3.1 млрд. евро, като един от основните фактори за тази динамика е възстановяването на икономическата активност в страната и съответно засиленото търсене на стоки от чужбина.
 
Както и през първото полугодие на 2012 година влошаването на търговския баланс се дължи основно на групата на инвестиционните стоки. През периода юли-септември салдото на тези стоки намалява с 201.1 млн. евро, основно поради по-голям внос на машини и апарати, както и на транспортни средства, докато при останалите групи стоки се наблюдават слаби изменения. Данните съответстват на възстановяването на инвестиционната дейност в страната от началото на годината.