Влакове и кораби няма да се движат в Гърция днес, а банки, магазини и държавни служби ще останат затворени заради 24-часова генерална стачка срещу новите бюджетни съкращения, свикана от двата синдиката, обединяващи работещите в частния и държавния сектор, съобщиха гръцките медии.

Новите мерки за икономии предвиждат орязване на заплати и пенсии, увеличаване на пенсионната възраст, премахване на колективните трудови договори и уволнения в държавния сектор. Мерките са по искане на международните кредитори на Гърция в замяна на отпусканата финансова помощ за излизане от кризата.

Синдикатите се заканват, че протестните действия ще продължат и след като тези мерки минат през парламента, тъй като се опасяват, че те ще разширят омагьосания кръг на рецесията, в който е изпаднала гръцката икономика.

В стачката ще участват държавни служители, учители и университетски преподаватели, лекари и медицински работници, банкови и данъчни чиновници, железничари и др. Авиодиспечерите ще прекратят работа за три часа, поради което авиолиниите ще променят разписанията на полетите за и от Гърция. В протеста ще се включат и фармацевтите, посочва БТА.

Гръцкото коалиционно правителство преговаря със своите международни кредитори от ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за нов пакет от икономии на стойност 11,5 млрд. евро, които в крайна сметка може да възлязат и на 13,5 млрд. евро. Икономиите се налагат, за да може Гърция да получи следващия транш от международната помощ на стойност 31,5 млрд. евро.