Милиардерът инвеститор Джим Роджърс очаква икономиката на САЩ да мине през период на стагфлация – ръст на инфлацията и слаб икономически растеж – която ще е по-лоша, отколкото през 1970-те. Това ще доведе до скок в доходността на ДЦК, каза прочутият бик на суровините в интервю за CNBC от Сингапур.

 

Според Роджърс, правителствата лъжат за липсата на инфлационен проблем. Той твърди, че инфлацията се влошава, защото „правителствата печатат повече пари и са принудени да емитират много, много повече облигации“ - така че ще видим как цените на ДЦК се смъкват.

 

Инфлацията от 1970-те години ще се окаже по-малък проблем от сегашната, тъй като тогава само Федералният резерв можеше да печата пари. Много малко централни банки последваха ФЕД в охлабването на монетарната политика. В същото време днес това е обща стратегия.

 

Средната инфлация в периода 1974 – 1978 г. в САЩ беше 8%, безработицата удари връх с 9% през май 1975 г. Сега безработицата е 9.1%, а индексът на потребителските цени 3.8%.

 

Точно противоположното мнение от Джим Роджърс защитава икономистът Нуриел Рубини. Според Рубини, икономиката на САЩ се е запътила към депресия, с продължителен период на падащи цени на активи и поевтиняване на активите. Други икономисти предупреждават, че САЩ ще повтори „загубеното десетилетие“ на Япония.

 

Но Роджърс твърди, че САЩ няма да последва съдбата на Япония. Разликата е, че Япония през 1990-те е най-големият кредитор на света, а сега САЩ е най-големият длъжник. Не само в света – в историята на света. При това доларът е резервната световна валута. Това са фактори, които няма да оставят лихвата в САЩ дълго на дъното.

 

През юли Роджърс каза пред CNBC, че продава на къси позиции щатски ДЦК. Доскоро прогнозата му, че държавният дълг на САЩ ще поевтинее, не се сбъдваше – но след края на септември щатският дълг започна да предлага по-висока доходност, до актуалните 2.24% за 10 – годишните облигации.

 

Според инвеститора, който си партнираше с Джордж Сорос в началото на 1970-те, има балон на пазара на ДЦК. Цените могат са останат високи за дълъг период от време, но Роджърс се придържа към мнението, че те ще поевтинеят. Същата нагласа има инвеститорът на най-големия в света облигационен фонд PIMCO Бил Грос.

 

Бернанке очевидно подкрепя пазарите; Федералния резерв има повече пари от всички нас – коментира Роджърс. Така че те отново могат да дръпнат надолу лихвите. С това те само ще направят балона още по-лош.

 

Засега Роджърс предпочита да играе на сигурно и избягва ДЦК. Съветва всички инвеститори да правят същото, а мениджърите на облигационни портфейли отсега да си потърсят друга работа. Вместо това, предвид стагфлацията той залага на суровини и валути като китайския юан.

 

Роджърс също така открива къси позиции при акциите, в очакване те да поевтинеят. Аргументът му е исторически: „През 1970-те години не се правиха пари с акции. Богатството дойде от притежаването на суровини.“