Приеха националния стандарт за българско бяло саламурено сирене. Това стана факт след обявяването му в Официалния бюлетин на Българския институт за стандартизация.

Стандартът е разработен от експертна група, сформирана от института, по инициатива на земеделското министерство. Той отменя и осъвременява досега действалите три стандарта за овче, краве и смесено бяло саламурено сирене.

Стандартът се отнася за българско бяло саламурено сирене, произведено от краве, овче, биволско, козе или смесено мляко. В добавка се прибавя селекционирана закваска и мая за сирене.

За разлика от предишните стандарти, в новия БДС са включени и два нови асортимента - биволско бяло саламурено сирене и козе бяло саламурено сирене.

Производството на сирене по БДС не е задължително. Всеки производител може да закупи стандартът от Българския институт по стандартизация на цена 39.60 лв. с ДДС.   

Основните принципни по отношение на състава, качествените показатели, характеристики и технологията отразяват най-добрите практики на сиренарското производство, съобщават още от Българския институт по стандартизация.