БСП са изготвили два документа с оценка на управлението на ГЕРБ. Това каза председателят на БСП Сергей Станишев на заседание на Националния съвет на БСП.

Социалистите са подготвили политическа позиция с основни оценки на управлението и обобщен анализ на секторните политики. Една година беше доста сериозен срок, в който могат да се очертаят тенденциите в политиката на ГЕРБ, каза Станишев.

За една година предишното правителство и предишният парламент свършиха огромен по обем работа, за да се гарантира членството на България в ЕС, каза лидерът на БСП. По думите му влизането в ЕС е било рисковано.

Председателят на БСП направи анализ на посланията във всяка една от думите в името на ГЕРБ – „Граждани за европейско развитие на България” и реалното управление на правителството. За съжаление това послание, което се съдържа в названието на партията ГЕРБ, не се реализира, а политиката е точно противоположна на това, което се случва от заявеното.

Този период на управлението на ГЕРБ може да се характеризира като „Сбогом на илюзиите”, каза Станишев.

По думите му никакво медийно присъствие, никакъв ПР, не могат да променят мнението на българите за управлението на ГЕРБ. Според него обаче има още очаквания от ГЕРБ. Не всичко е изчерпано в ГЕРБ – най-вече фигурата на премиера, който е като арбитър.

Според Станишев целта била да се стигне до президентските избори, да се овладее президентската институция, и тогава можем да говорим за всевластие на ГЕРБ.

Без силна ефективна консолидирана опозиция, каквато е БСП, безобразията могат да ни доведат до тотален финансов срив, пълен икономически застой, каза Станишев. Оттук идва и нашата отговорност. Само БСП може да ги спре. Хората трябва да разберат, че БСП е партия, която отстоява техните интереси, заяви лидерът на БСП.

Станишев обясни, че ГЕРБ са дошли с ангажимента да се защитават гражданските права на хората. По думите му обаче сега има сериозни основания за тревога, тъй като се наблюдава връщане назад. Пример за това бил оказваният натиск при провеждането на частичните местни избори. Според Станишев изпълнителната власт се е намесвала пряко с оказване на натиск при провеждането на изборите. Фокус