Стара планина холд АД отчете успешна 2011 г. с ръст на консолидираните продажби от близо 30% в сравнение с 2010 година. Това се дължи на относително стабилизиране през първата половина на 2011 година на пазарите, на които продава групата.

 

Съветът на директорите на Стара планина холд АД предвижда консолидираните приходи от продажби на продукция през следващата година да запазят равнището от 2011 година или да отбележат ръст до 1.1%, се посочва в писмо до акционерите на групата, публикувано в сайта на БФБ.

 

Различните дружества от групата на холдинга планират от 7% ръст до 10% спад на продажбите, съответно и на печалбата. Всички предприятия имат резервен план, който ще бъде приложен при по-голям от очаквания спад на поръчките.

 

Първостепенна задача и през 2011 година ще бъде запазване на основните и разширяване на присъствието на нови пазари. Това ще изисква добри продажни цени, високо качество и къси срокове на доставка. Не се планира ръст на продажните цени през следващата година. Известно изключение са продуктите на Елхим-Искра, чиито цени зависят силно от значителните промени в цените на оловото.

 

Предприятията в холдинга планират значителни инвестиции, които да доведат и до въвеждането на нови продукти, по-висока производителност и съответно по-добро заплащане на заетите лица.

 

Инвестициите в цялата група на Стара планина холд АД през 2012 година ще бъдат над 16 млн. лева, което е близо 20% повече от 2011 година.

 

Планираните инвестиции в основната си част са за модернизиране на производствените мощности.

 

Дружествата ще разчитат на собствени средства, банкови заеми и алтернативни форми на финансиране по съответни програми.

 

Проектите, спечелени по Оперативна програма „Конкурентоспособност” оказаха значителна подкрепа в най-тежките периоди на финансовата криза.

 

Финансовите разходи не показват тенденция към увеличение, а възможният спад на еврото спрямо американския долар може да има положителен ефект за експорта на дружеството.

 

В същото време лихвените равнища в България показват трайна тенденция на предпазливост и ниско доверие на банките към българския бизнес.

 

Персоналът в предприятията ще остане на равнището на последното тримесечие на 2011 година, като не се изключва и отрицателен ръст на заетостта в групата.

 

В тези условия постигането на добър финансов резултат при очаквания обем производство е основна задача за справяне с негативните бизнес тенденции с цел недопускане на фундаментални причини за спад в пазарната капитализация на дружествата от групата, с оглед гарантиране вложенията на акционерите и тяхната доходност.