Над 75% от старите електрически уреди в България отиват на бунищата. Това означава, че хората масово не се замислят къде попада старият уред, който изхвърлят, и колко вреди може да причини тази небрежност. А съдържащите се в апаратите олово, живак и други токсични вещества лесно могат да причинят замърсявания на почвата и водата.

Опасността нараства, когато уредът попадне в близост до населено място, защото електронните отпадъци могат сериозно да увредят здравето на хората, живеещи в района.

До 2020 година в България трябва да се събират и рециклират между 41 и 65% от излязлата от употреба техника. Процентът се определя спрямо броя уреди, който е бил пуснат на пазара за предходните 3 години.

За успешното рециклиране на старите уреди задължително условие е те да бъдат доставени в добро състояние до мястото, където се извършва разкомплектуването им.

Освен това те трябва да се предават със свалени акумулатори и батерии, които на свой ред също трябва да се рециклират, но отделно. Старите батерии и акумулатори по принцип могат да се върнат обратно в магазина, от който са купени, а той да ги предаде за рециклиране. От магазините не могат да откажат приемането им, защото по закон са задължени да го правят.

Съществува изискване и към магазините, които могат да предлагат услугата. Те трябва да са с търговска площ, надвишаваща 400 квадратни метра.

Електронните отпадъци могат да се предадат и на специализирани фирми. Тези фирми събират безплатно на посочен от домакинствата адрес излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване. В различните райони на София например ежедневно се организират мобилни пунктове за събиране на излязло от употреба електрооборудване. Графикът им е достъпен в интернет. Фирмените сайтове са няколко: rovotel.com, makmetal.com, bulcredo.com и др.

Една от тях, все още слабо застъпена в България, е депозитната система. При нея с покупката на уред заплащате на продавача определена сума като депозит. Парите се възстановяват при връщането на остарелия вече уред.

По-често се прави отстъпка в цената при купуването на нов уред, ако купувачът връща стар от сходен вид.

Така, ако искате да си купите нова пералня, от веригата ви предлагат да върнете старата. С това си осигурявате 30 лева отстъпка от цената на новата пералня.
Сумата може и да не е голяма, но предимство на тези оферти е, че веригата осигурява безплатен транспорт и при доставката на новия уред, и при поемането на стария за рециклиране.

На теория за подобно поведение има санкции. Глобите за физически лица, които изхвърлят електроуред на боклука, започват от 300 и стигат до 1000 лева. За фирми санкцията може да достигне 4000 лева. Но тези наказания се прилагат само ако нарушителят бъде хванат в момента на изхвърлянето.

1 човек = 20 кг електронен боклук годишно

Статистиката сочи, че всеки европейски гражданин “произвежда” средногодишно между 17 и 20 килограма електронни отпадъци. Всяка година през последното десетилетие това количество нараства с по 3 до 5%.

Къде се връщат?

Потребителите имат право да върнат безплатно старите си уреди в само в магазини при покупката на нов уред от сходен вид, който изпълнява същите функции.

Без да се купува ново изделие, в магазина може да се върне само много малък уред, размерите на който не са по-големи от 25 сантиметра.

Примамки

Много търговски вериги организират различни инициативи, чиято цел е да се поощри събирането на излязло от употреба оборудване.

Верига хипермаркети например е въвела подобна екопрограма. В обектите се предлагат “зелени” оферти за различни промоционални периоди. В случай че желаете да смените стария си уред с нов, предавате стария за рециклиране и получавате отстъпка при покупката на новия.

Друга подобна екокампания е “Нови пари за стари телефони”. Офертата важи при предаването на стар мобилен телефон за рециклиране. От веригата предлагат да оценят ненужния апарат и да ви го заплатят под формата на ваучер, с който да получите отстъпка при всяка покупка в магазина.