Неизползваният през 2010 година отпуск ще може да се ползва до края на 2012-а. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова при представянето на промени в Кодекса за социално осигуряване, които утре партията ще внесе в НС. Проектът за промени беше обсъден със социалният министър и представители на синдикатите и предвижда освен отлагане на до 10 дни по производствени причини, работникът да може да прехвърля и до 10 дни отпуск по лични причини за следващата година.

Според новия законопроект графикът за използване на отпуските за тази година трябва да бъде готов до края на март. В него приоритетно се планира използването на дните, полагащи се за настоящата година, а след това се определя ползването на старите отпуски от 2010-а или предишни години, обясни социалният министър Тотю Младенов.

В графика не може да се залага прехвърляне на до десет дни по производствени причини и на още толкова по лични причини, като в хода на годината това се урежда допълнително. Графиците за 2012-а и годините след нея ще се правят в срок до края на предходната година, тоест графикът за 2012 годна трябва да е готов до 31 декември 2011 година.

Водещ принцип в кодекса остава двугодишната давност на неизползваните дни, подчерта социалният министър. С промени в Закона за държавния служител ще бъде въведен график за използване на отпуските и в държавните ведомства.