Относителният дял на подпомаганите със социални помощи деца от общия брой на децата в дадена община ще бъде най-важният критерий при класирането на кандидатите по проекта „Социално включване”, финансиран от Световната банка със заем на стойност 40 милиона евро. Това обяви заместник-министърът на труда Валентина Симеонова по време на официалното стартиране на проекта днес в присъствието на новия представител на банката за България Маркус Репник. По проекта могат да кандидатстват общините, а целевите групи са деца и семейства с ниски доходи, самотни родители, многодетни семейства.

Проектът „Социално включване” е насочен предимно към семействата от малцинствата, които са с ниски доходи, трудно се интегрират на трудовия пазар и често не пращат децата си на градина и училище. Проектът ще предложи услуги за деца до 3 години и техните родители, които да развият умения за отглеждане на детето си, както и за децата от 3 до 7 години, които да се интегрират в детската градина и училище.

Нашият стремеж ще бъде тези деца да посещават други детски градини, които на първо време може да са в съседство на ромската махала, но ние ще продължим тази практика на извеждане на ромските деца от махалата, разбира се, със съгласието на родителите и с много системна работа с родителите, защото те са другата ни много важна целева група по проекта, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова.

По данни на министерството в момента около 34 хиляди деца у нас са на социално подпомагане. Проектът ще обхване всички областни градове, а във всяка област ще бъдат класирани по 4 общини, които след това ще се съзтезават помежду си със своите проекти. Минималното финансиране за проект ще бъде 200 хиляди лева.