Обединение "За възраждане на книгата" инициира национална подписка за намаляване на ДДС върху книгите и печатните издания. Това се посочва в декларация на гражданската организация.

Началото на подписката ще бъде обявено в 10.00 ч. утре пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" съвместно с честването на 167 години от издаването на първия български вестник от Иван Богоров "Български орел", предаде БТА.

Според обединението е необходимо намаляването на данъка не само върху книгите, но и върху печатните издания, най-вече върху вестниците и печатната преса. Срамно е за българската култура и традиции в книгоиздаването български издателства да печатат книги в Китай заради високото ДДС тук, отбелязват от "За възраждане на книгата".

Те определят като унизително положението, в което беше поставен българският Свети Синод да направи последното издание на Библията в Китай заради високия данък у нас.

В декларацията се посочва, че ниското или нулево ДДС е нормална практика в редица европейски държави - Франция – 5 процента, Чехия - 9 на сто, а в Полша, Англия и Австрия – е нула.