Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова обяви за "статистическа грешка" разликата от 700 милиона до 1 милиард евро по структурните и кохезионните фондове между първия и втория вариант на Споразумението за партньорство с ЕС за 2014-2020 г. Това стана в отговор на въпрос на бившия министър по еврофондовете и настоящ депутат от ГЕРБ Томислав Дончев по време на парламентарния контрол в петък.

 

Златанова не отговори на въпроса му какво е разпределението на средствата по програми. Тя заяви, че "това правителството ще направи в близката седмица", съобщава Mediapool.

 

Вицепремиерът беше попитана, но не каза на колко ще възлязат допълнителните финансови корекции по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) и за чия сметка ще бъдат – на общините или на държавния бюджет. Въпросът беше зададен от депутата от ГЕРБ Ивелина Василева, бивш зам.-министър на околната среда, която отговаряше за ОПОС.

 

Най-малко още 45 млн. лв. ще трябва да платят общините заради нарушения по обществените поръчки по ОПОС. Това съобщи преди ден ръководството на Министерството на околната среда и водите в четвъртък по време на блиц контрола в парламентарната комисия по екология.