“Стачките не са начинът да се подобри здравеопазването, нужен е диалог и когато се дават предложения – да има отговори на тях”. Така министърът на здравеопазването Стефан Константинов коментира във Варна днешния лекарски протест срещу здравната реформа. Дискусия е необходима за първичната помощ, специалистите и броя на болниците, посочи министърът. Трябва да решим дали искаме да имаме една болница с модерна апаратура, или множество малки, които се чудят как да скърпват двата края, обясни той. Според него българите все повече се интересуват от качеството на лечение, отколкото от това лечебното заведение да е близо до дома им.

Стефан Константинов нарече предложението на Българския лекарски съюз да бъде закрита Здравната каса несериозно и каза, че го отдава на емоционален порив.
Министърът съобщи още, че предстои смяна на методиката за разпределяне на парите от  касата, която включва усъвършенстване на работата на общопрактикуващите лекари и въвеждане на диагностично-свързаните групи в болниците. Министърът изрази надежда, че до 2012-та година ще бъдат премахнати криничните пътеки.

Здравният министър беше във Варна, за да открие обновеното Отделение по хемодиализа в МБАЛ "Св. Марина". Заради висшата визита около 20 болни бяха принудени да чакат с часове за хемодиализа извън сградата на лечебното заведение.