Точно преди кацането на руския премиер Владимир Путин админстрацията на президента Георги Първанов публикува стенограма на разговора между двамата, проведен на 18 януари 2008 г. в София

Двамата обсъдили всички енергийни проекти между двете държави - "Южен поток", строежа на АЕЦ "Белене" и на нефтопровода " Бургас - Александруполис, както и дефицита в стокообмена, инфраструктурни проекти, туризма, транспорта, международни проблеми от взаимен интерес и културно сътрудничество. Първанов подчертава в разговора, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще позволи на България отново да стане сериозен играч в района за задоволяване на голяма част от дефицита на електроенергия.

Путин благодари за решението по повод строителството на АЕЦ "Белене". Чухме, че за българската страна би било целесъобразно то да започне по-рано, посочва Путин. Руският президент добавя, че строителството може да започне веднага след получаване на съответните лицензи и в руския бюджет са заделени 3.8 милиарда евро за тази цел, като при желание България може да получи такъв кредит. Тогавашният министър на икономиката Петър Димитров отбелязва, че строителството на АЕЦ "Белене" може да започне в началото на август 2008 г.

Преговорите по "Южен поток" наистина са вървели трудно, но принципно, защото и двете страни са отстоявали принципни позиции, посочва българският президент. Смятам, че този проект действително ще позволи да дадем своя принос в усилията за диверсификация на енергийните източници и трасета, посочва Първанов.

Българският президент признава, че не е вярвал в бързото възстановяване на работата по проекта "Бургас - Александруполис". България трябва да направи някои допълнителни инвестиции и да вземе допълнителни мерки, за да се успокои населението с оглед на екологичната сигурност в региона на Бургас, добавя той.

Първанов посочва, че за България е особено важно да се потърси развитие по темата за отрицателното салдо с Русия и да се разнообрази структурата на стокообмена, защото засега тя е бедна.

Путин посочва в разговора, че в Русия добре разбират проблема с нарушения баланс в сферата на икономическите отношения с България. По данните, които Владимир Путин отбелязва, вносът от България, въпреки неголемия си обем, е "много по-благороден от руския внос в България". Общо 90 процента от руските доставки са енергоносители, а в структурата на износа за Русия на първо място са машините и съоръженията с дял от 30-35 на сто, виното - с около 22 на сто и фармацевтичните продукти - с 9.8 на сто. Путин изразява съгласие, че е необходимо "облагородяването на износа и от двете страни" и заявява, че Русия ще работи за това.

Има голяма борба и конкуренция между европейските страни, за да минат маршрутите за доставки на нефт и газ по тяхната територия, посочва Путин. Това е истинска война, заявява той. "Знаете каква обструкция ни организираха нашите полски братя. Само заради това, защото отказахме втората тръба да мине по тяхна територия, те вече имат един тръбопровод, искат да имат втори и когато поради диверсификацията решихме втората тръба да мине по дъното на Балтийско море, те ни организираха световен скандал", добавя Путин.

Виждаме добри перспективи за по-нататъшното развитие на инвестиционното сътрудничество, посочва Путин. Той отбелязва, че големите руски компании вече работят в България - "Газпром", "Роснефт", "Транснефт", "Атомстройекспорт". Интерес към сътрудничество с България проявяват и други големи руски компании. В нефтения отрасъл, както знаете, това е "Лукойл", в електроенергийната сфера - РАО (ЕЕС), (електроенергийни системи), "Техпромекспорт", "Силови машини", АД. Практически всички те имат добри планове за доставка на продукцията, необходима за развитието на българската икономика, отбелязва Путин.