Данни за всеки имот, отговарящ на определени рискови критерии, за който е издадено разрешение за строеж в рамките на Столична община, както и за неговите собственици, ще бъдат подавани по електронен път до Националната агенция за приходите от началото на следващата година. Това се договориха днес изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов и главният архитект на столицата Петър Диков, съобщиха от НАП.

На срещата присъстваха още зам.-градския прокурор на София Роман Василев и ръководството на Дирекция национален строителен контрол. Василев съобщи, че прокуратурата се е самосезирала и започва проверка за извършени престъпления при строителството на луксозни имоти в южните райони на София. Градската прокуратура ще провери и всички данни за извършени данъчни престъпления, които НАП и столична община открият в рамките на съвместната им акция, добави той.

Според Петър Диков спешно е необходимо Столична община да изгради вътрешен механизъм за контрол, който да следи дали всички имоти, за които е издадено разрешение за ползване, са надлежно обявени в общинските отдели за местни данъци и такси. Това ще прекрати масовата практика жилищата да не се декларират, като по този начин се избягва плащането на данък сгради и такса „смет”. По тази задача вече се работи, а до няколко месеца системата ще бъде изградена, каза Диков.

Според директора на НАП бурната обществена реакция при проверките на НАП от въздуха е индикация за големите икономически интереси, които са засегнати. „Започнахме една проверка с чисто фискални подбуди, темата обаче прерасна в разговор за незаконното строителство в България за последните 20 години. Очаквам всички заинтересовани институции да обединят усилията си, за да покажем ясно, че държавата ще отстоява докрай интересите си”, коментира Красимир Стефанов. Полетите на правителствения хеликоптер продължават утре и вдругиден по цялото българско Черноморие.