Столичната община ще получи градинката при Руската църква, но в замяна ще трябва да даде 25-процентния си дял от Централни хали на израелската компания Ащром.

Споразумението е факт след дълги юридически преговори, а докладът за сделката ще се гледа днес на последното заседание на Столичния общински съвет /СОС/ преди почивката. Съветниците ще трябва да разгледат 90 точки днес, а средно на едно заседание се обсъждат между 30 и 40. По правилник, ако не се вместят в допълнителните часове днес, заседанието ще трябва да продължи утре.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова определи като дълг на общината да върне градинката на столичани. Тя и в момента е частна собственост. Положихме усилия и в общия устройствен план е отредена за зелена площ. В същото време рискуваме да се изправи една голяма ограда, която да загради и да защити частната собственост. Главният архитект има даже глоба, наложена от съда за това, че не е разрешил поставянето на тази ограда, обясни тя.

Казусът с Централни хали също е много сериозен, допълни Фандъкова. Столичната община няма полезен ход там. Каквото и да направи, винаги ще дължи доста сериозни средства, включително и като неустойки за вложените средства от инвеститора, каза тя. Сделката трябва да се осъществи до един месец, след подписване на споразумението. За целта, обаче, първо общинските съветници трябва да дадат съгласието си.

На заседанието ще се обсъди и 100-процентовото преотдаване на Топлофикация на Столичната община. Това беше едно дружество, което се разменяше между община и държава дълги години. Състоянието му не се подобряваше значително, а дълговете нарастваха. Нормално е градът да притежава това дружество. Още повече сега, когато вече имаме и анонс за резултатите от усилията на правителството за намаляване на цената на газа и съответно на цените на парното за есента от Семерджиев. Това решение ще доведе и до трайното, и последователно оздравяване на дружеството и гарантиране на гражданите на София, че ще имат отопление, коментира Фандъкова.

На последното за сезона заседание съветниците ще трябва да одобрят и пренасочване на средствата от заема от Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ за други, по-приоритетни обекти. С предоставените ни 68 млн. евро ще се финансира изграждането на седем обекта, сред които кръстовища на две нива, транспортен възел Лъвов мост, надлези и други.

Кръстовища на 2 нива ще има на бул.Акад.Иван Гешов и ул.Св. Георги Софийски; бул. Драган Цанков и бул. Пейо Яворов; бул. Андрей Сахаров и бул. Андрей Ляпчев. Предвижда се изграждането на нов надлез по ул. Адам Мицкевич, изграждане на участък от бул. Тодор Каблешков, изграждане на заместващо трамвайно трасе, заради строителството на метростанция и спиране на трамвайното движение по бул. Витоша.

Съветниците ще разгледат и доклада на зам.кметът по финансите Минко Герджиков за промяна на столичния бюджет за годината. На дневен редще бъде и въпросът с изграждането на кампоси в студентски град. На заседанието ще се обсъдят и редица социални, екологични, здравни въпроси.