Общинското дружество „Център за градска мобилност” ЕАД е обявило процедура по обществена поръчка за избор на банка, която да отпусне кредит в размер на 81 млн. лв. Това става ясно от публикуваното в Агенцията по обществени поръчки обявление.

Кредитът трябва да е за срок не по-малък от 7 години и с гратисен период по главницата не по-кратък от 12 месеца. Усвояването му ще става на части, по искане на дружеството, но всеки транш трябва да е с минимален размер от 10 млн. лв. 

Плащанията по главницата и лихвата ще бъдат в лева, тримесечни, считано от датата на усвояване на средствата. Едно от изискванията на възложителя е да няма комисионна за управление на усвоената част от заема.

Кредитът ще бъде обезпечен със залог по сметките на „Център за градска мобилност” ЕАД и бъдещите вземания на компанията от Столична община.

Решението за търсене на финансиране е взето от Столичния общински съвет на 19 декември 2013 г., а целта му е да бъдат изплатени натрупани задължения на Центъра за градска мобилност към транспортните оператори в столицата.

От предоставената информация в обявлението става ясно, че паричният ресурс на общинското предприятие намалява с 46% в периода 2010-2012 г., а търговските му задължения се увеличават с 76%. Това се дължи на забавяне в разплащанията към транспортните оператори, което от 2 месеца през 2010 г. достига 5 месеца през 2012 г. 

За същия период с 3% намаляват приходите от субсидия за транспортна задача от Столична община, а тези от продажба на билети и синя зона се свиват съответно с 16 и 19%. Въпреки по-големият брой контрольори в градския транспорт, глобите за нередовни пътници намаляват с повече от две трети.

Въпреки спадът в приходите и затруднената макроикономическа обстановка, плащанията на Центъра за градска мобилност към транспортните компании се понижават с едва 1%.

Банките, желаещи да участват в поръчката трябва да имат собствен капитал от 160 млн. лв. към 31.12.2012 г. или 30.06.2013 г.  и да имат минимален дългосрочен кредитен рейтинг BB- (S&P), Ba3 (Moody’s) или BB- (Fitch). Крайният срок за подаване на документи за участие е 16:30ч. на 14 юли.