Столичният общински съвет отложи взимането на решение за апортна вноска за увеличението на капитала на "Общинска банка" АД. "Тези две седмици отлагане може да са фатални за нашата стратегия", заяви вносителят на доклада и общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Групата на съветниците от БСП напусна заседанието, след представянето на доклада.

"Преди две седмици във Виена беше подписан меморандум между българската и австрийската общински банки за сътрудничество и взаимни проекти", сподели Алексиев. По думите му, коефициентът на капиталова адекватност на българската кредитна институция е 13.8%, при средно 16% за конкурентите банки в страната. Това, счита Алексиев, налага увеличаване на капитала.

Довод, който е твърде странен, на фона на това, че дори при коефициент на капиталова адекватност от 13.8%, Общинска банка покрива изискванията на БНБ и значително надхвърля нивото от 9%, заложено в споразумението Базел III.

Докато обсъждаха необходимостта от увеличаване на капитала, в отсъствието на групата на БСП, се стигна до конфликт между ГЕРБ и другите десни партии. Прошко Прошков от ДСБ заяви, че липсва достатъчно прозрачност при представянето на предложението за апортиране на общински активи към банката.