Общо 680 стари и полуразрушени сгради са потенциална опасност за живота на преминаващите покрай тях столичани.

Рекордьор по запуснати сгради е кв. „Възраждане”, където в триъгълника между булевардите „Т. Александров”, „Сливница” и „К. Величков” има 163 съборетини. Повечето от тях са вдигнати в началото на миналия век, но малко от тях са годни за обитаване, пише „Новинар“.

Другите райони с полуразрушени постройки са централните „Оборище“ - 86, „Сердика“ - 69, „Средец“ - 60, и кварталите „Надежда“ - 42, „Подуяне“ - 37, и Банкя - 30. Най-безопасни за разходки са районите „Изгрев“, „Илинден“ и „Връбница”, където има съответно само две, пет и девет запуснати сгради. Това сочи справка на Столичната община, изготвена за „Новинар”.

От всичките 680 рискови сгради 443 трябва да бъдат укрепени или от тях да бъде премахнат елемент, който застрашава сигурността на пешеходците. От миналия октомври досега са ремонтирани 204, съобщи шефът на дирекцията „Контрол по строителството” Влади Калинов.

От януари досега са били премахнати изцяло 208 опасни сгради. Други 80 предстои да бъдат съборени в следващите 6 месеца.