Банките, опериращи на българския пазар, ще бъдат подлагани на стрес тестове от Българската народна банка поне веднъж годишно.

Паралелно с това БНБ ще трябва да съставя веднъж годишно план за надзорни проверки на всички банки в страната, включително и за техните клонове и дъщерни дружества.

Това предвижда проект за промяна на Закона за кредитните институции, който е публикуван на сайта на Министерството на финансите.

Банките ще трябва да изпращат до БНБ планове за преструктуриране при евентуални проблеми, които Централната банка ще трябва да утвърждава. Наред с това се отпускат юздите на банките. Действащото в момента изискване за капиталова адекватност от минимум 12% ще бъде премахнато, тъй като страната ни ще трябва да приеме прага за капиталова адекватност, валиден за всички страни от ЕС - минимум 8%.

Промените се правят заради ангажимента на страната да приложи европейските директиви, свързани с регулирането на банките в целия ЕС. Целта е да се хармонизира контролът над банките във всички страни от ЕС като първа стъпка към въвеждането на тъй наречения Единен надзорен наръчник.

"В контекста на пълната ни интеграция с ЕС имплементирането на директивата е добре за българските банки. Директивата пренаписва голяма част от закона, но това са неща, които са известни на банките в страната и някои изисквания вече се прилагат", коментира  председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.