Гръцката централна банка, с благословията на МВФ, ЕЦБ и Еврокомисията, отложи с един месец стрес теста на гръцките банки, съобщава Financial Times. До края на октомври гръцките банки ще имат възможност да заздравят капитала си, за да отговорят на регулативните изисквания.

Това означава, че ще могат да се оценят резултатите на гръцките банки за деветмесечието, коментира изданието – както и изходът от набирането на 1.7 млрд. евро капитал от Националната банка на Гърция, най-големият кредитор в страната. Ако новата емисия акции на
NBG бъде приета от пазара, това ще повиши доверието на инвеститорите, както и ще ускори процеса на консолидация на гръцкия банков сектор. Според източник на FT, вече се дискутират сливания и поглъщания между гръцки банки.

Във вторник предстои аукцион на тримесечни ДЦК на Гърция. Миналата седмица закъсалата членка на еврозоната успя да продаде шестмесечни облигации за над 1 милиард евро, макар и при много висока лихва. Позитивен знак е това, че една трета от купувачите на гръцкия дълг са международни инвеститори – докато по-рано почти целия държавен дълг се изкупуваше от гръцките банки.

10 – годишните ДЦК на Гърция предлагат лихва от 11.54%. Година по-рано, през септември 2009 г. лихвата по тях бе едва 4.5%. Цената на кредита за Гърция, който й предоставят капиталовите пазари, скочи два пъти и половина, след като Атина призна, че години наред е лъгала европейските служби за финансовото си състояние.

Отложеният стрес тест ще се извърши от Комисията на европейските банкови надзорници. Вече 91 европейски банки бяха подложени на тази процедура през юли. Редица банкери и инвеститори твърдят, че стрес тестът няма особена стойност, тъй като проучва състоянието само на т.нар. тъговски книги. Банковите книги, в които се съдържа сведение за книжата, държани до падежа им, не се разглеждат.