Строителните компании в България ще се конкурират за 20 млрд. лв. от държавата до края на 2020 г. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, който участва във форума "Строителството през 2016 г. - перспективи и предизвикателства".

Половината от тези средства ще дойдат от еврофондовете, а другата половина - от държавата и общините, съобщава "Новинар".

Дончев уточни, че през изминалия програмен период българските фирми, които имат опит в пътното строителство, са натрупали капацитет и при изграждането на водна инфраструктура и съоръжения за третиране на отпадъци.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви от своя страна на форума, че за да имаме пътища от всички класове до 2020 г., максималният размер на необходимите средства е 12 млрд. лв. Тя обясни, че ведомството има приоритетни 5-6 важни проекта.

По думите ѝ един от тях е довършването на лот 3 магистрала на "Струма". Тя допълни, че ще се работи и за обновяването на по-малките пътища с 380 млн. лв. финансиране.

Транспортният министър Ивайло Московски пък обяви, че за железопътна инфраструктура са предвидени близо 680 млн. евро по новата ОП "Транспорт", като 320 млн. евро ще отидат за цялостната модернизация на линията до Бургас.