"Висшето образование се нуждае от промени и младите хора трябва да бъдат мотивирани да избират специалности, които са интересни за бизнеса. Министерството подготвя предложение за оптимизиране на работата на висшите училища у нас на три стъпки". 

Това обясни зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков в сутрешния блок на БНТ.

По думите му една от промените, които се предлагат от министерството, е до 2018 г. 50% от субсидиите да отиват според качеството на образованието и качеството на студентите.

"В тези приоритетни професии ще представим няколко механизма, с които да повишим интереса към сферите, в които липсват квалифицирани кадри. Първият е, че висшето училище ще получи повече пари, вторият е, че студентите ще получат целеви стипендии, за да бъде атрaктивно, да има повече желаещи да отидат в тези специалности", обясни Николай Денков.

Той добави още, че в атрактивните специалности студентите ще се обучават платено, но това ще зависи от интереса към самата специалност. 

"Ако има желаещи, те ще могат да продължат. Сложили сме една горна граница на таксите, която висшите училища ще могат да искат от студентите. 170% от това, което е предвидено като държавна субсидия от страна на държавата, или с други думи със 70% отгоре над това, което държавата дава за това обучение в субсидираните специалности", поясни той.