Глобалната икономика преминава през бум на цените на суровините средно по веднъж на всяко човешко поколение. Какво показват обаче данните на реалните цени на суровините през последните 164 години?

Общото мнение е, че светът бързо изчерпва ключовите материали и икономическият растеж ще влезе в застой, с нарастваща перспектива за междудържавни конфликти.

И докато мнозина в инвестиционната общност признават тези опасности, то те виждат в тях и възможност за големи печалби.

Икономистите, напротив, твърдят, че ценовите сигнали, генерирани в резултат на глобалното поскъпване на суровините са достатъчно силни, за да предизвикат балансиращо увеличение на предлагането и инвестиции в проучвания за нови залежи.

От Vox са събрали данни за реалните цени на 32 вида суровини през последните 164 години.

Какво показват тези данни? През 2011 г., реалните цени на суровините са се увеличили с 244.69% от 1900 г., 177.59% от 1950 г. и с 38.90% от 1975 година. Ако се отчете обае и промяната в значението на отделните суровини за икономиката, поскъпването от 1975 г. насам е само 10.8%.

Цените на суровините растат в рамките на супер-цикли с продължителност от около 10 до 35 години. Всеки от тези циклични ръстове е свързан с увеличение на търсенето в резултат на индустриализацията и урбанизацията.

В момента светът се намира в края на такъв супер-цикъл и вероятно в следващите години ще има низходяща корекция на цените на суровините, претеглени спрямо инфлацията.