Петролът сорт брент към края на 2012 г. ще се търгува на цена 127.50 долара, а средната му цена за 2012 г. ще е 120 долара. Това е прогноза на финансистите от Goldman Sachs, които считат, че има риск фундаментите на петрола да се повлияят от по-слабото предлагане заради потенциалния конфликт с Иран.

След поскъпването в началото на 2012 г., до целта, поставена от Goldman, ни делят само 13% - коментира Reuters. С толкова брентът поскъпна през 2011 г. Експертите предричат, че цената на черното злато може да се повиши през тази даже още повече.

Актуалната цена на брента е 112.91 долара за барел, като коментара на известния анализатор на суровинните пазари Джеф Кюри от Goldman Sachs е, че подобна цена е „богатство“.

Все пак преди да купуваме петролни фючърси да си припомним, че при пика на петрола в началото на 2008 г. всички капацитети, включително и от Goldman Sachs, предричаха, че цените на петрола ще се задържат високи за дълго.

Но от върховете над 140 долара за барел те пропаднаха към 30 долара за барел и повлякоха към дъното със себе си много индивидуални и институционални инвестиции.

Рискът, който тогава спука петролния балон, остава актуален и в момента – притеснението за търсенето в свиващата се световна икономика.

Както най-често се оказва, студената реалност е различна от разгорещените дебати. Според статистиката на енергийния концерн BP, през кризисната 2009 г. потреблението на петрол в света е било 84.717 млн. барела дневно, или с едва 1.5% под потреблението през 2008 г.

А през 2010 г. дневното потребление на нефт е възлязло на 87.382 млн. тона, което е 3.15% ръст на годишна база – но цените на петрола не реагираха според фундаментите, т.е. търсенето и предлагането.

Средната цена на барел брент през 2010 г. беше с 29% над цените през 2009 г., 79.50 долара спрямо 61.67 долара. А спадът през 2009 спрямо цените през 2008 г. е 36% - тоест 20 пъти по-изразен от промяната в търсенето.

Обикновено обяснението е, че петролният пазар е толкова обтегнат, че дори малка промяна в предлагането води до рязка реакция в цената. Но това не може да обясни всичко в движенията на цената на петрола, които са силно волатилни и без фундаментални фактори – както видяхме от резките светкавични спадове през пролетта и есента.

Кюри се концентрира върху друго – възможността от непокрито с предлагане търсене, на първо място предвид засилването на икономиката на САЩ. Китай напоследък показва по-слаб растеж, но търсенето на петрол продължава с пълна сила, като в следващите 18 месеца се очаква Китай да изпревари САЩ като най-голям вносител на петрол.

През декември пролича, че глобалните петролни наличности спадат.

Що се касае до металите, те бяха обект на разпродажба в последните месеци, заради затегнатите кредитни условия в Европа. Но в следващите месеци ще има подновяване на запасите от промишлени метали и цената отново ще тръгне нагоре.

Златото според Кюри ще завърши 2012 г. на цена 1940 долара за тройунция, или с над 300 долара за тройунция над сегашните нива. Медта миналата година поевтиня с 21% - макар че се прогнозираше да е едно от чудесата на пазара. Експертът на Goldman предрича, че червеният метал ще се възстанови от сегашните 7500 долара за тон до 9500 долара за тон.