Най-големият спад в цените на суровините от Голямата рецесия насам може би показва, че инфлацията е достигнала своя пик, съобщава Bloomberg. От април насам индексът на 24-те основни суровини се е понижил с 20% заради опасението, че в забавящата се световна икономика търсенето ще е слабо.

През 2008 година цените на суровините бяха рекордни и после се сринаха, тогава инфлацията се понижи. Дали същото ще се повтори и сега? Индексът на суровините през септември падна с 12%, но инфлацията /индексът на потребителските цени/ отбеляза 3.9% ръст на годишна база.

Според икономист, има признаци за спад на инфлацията в САЩ. Ако той е прав, това ще е добре дошло за производителите и за търговците. Ще си отдъхне и председателят на Федералния резерв Бен Бернанке, който е критикуван, че с неконвенционалната си монетарна политика той допринася за ръста на цените. ФЕД създаде 2.3 трилиона долара в количествени улеснения от началото на 2009 г. до юни.

В индекса на потребителските цени на САЩ, суровините формират 40% от крайното значение, а услугите са 60%.

От рекорда през февруари, индексът за цената на храните на ООН се понижи с 5.3%. Пшеницата се смъкна с 30% от пика си за годината, поевтиняха соята и царевицата. Памукът е с 51% по-евтин спрямо края на март, което охлабва примката около врата на текстилните компании.

Според консенсусната прогноза на 68 икономисти, цените в САЩ ще се укротят до 2% през третото тримесечие на следващата година, завършвайки тримесечието с 3.35% ръст от 3.77% в предходното. Вече се вижда на хоризонта поевтиняване на бензина и поне някои храни, радва се професор по икономика. „Перспективата за инфлация наистина е ниска“.

Инвеститорите очакват инфлация средно от 2% годишно в дълъг период. Така може да се изтълкува спредът между TIPS, предпазените от инфлация ценни книги на правителството на САЩ, и доходността по обикновените 10 – годишни ДЦК – който възлиза в момента на 2.0309%. През април, на върха на суровинния пазар, този показател беше на 5 – годишен връх от 2.6556%.

Проучванията на Университета в Мичиган показват, че инфлационните очаквания на потребителите също се понижават – на 3.2% за следващите 12 месеца от 4.6% през март.

Но трябва да се отчете, че макар цените на суровините да се понижават, те остават сравнително високи в исторически план. Цената на живота е в най-високите равнища от 2008 г. насам. Пропорционално все по-голяма част от доходите се преразпределя за суровини.

Спадът в цените на суровините може да е нещо добро за потребителите, но е сериозен удар за селското стопанство. Тази година правителството очакваше доходът на фермите да достигне рекордните 103.6 млрд. долара. В най-големия производител на пшеница в САЩ, щатът Северна Дакота, безработицата е най-ниска, само 3.5%. Втората най-ниска безработица в САЩ е 4.2% в щата Небраска, също сред от най-големите производители на царевица.

Но има вариант спадът в цените – следствие от поевтиняващите суровини – така и да не се състои. Според анализаторите в Goldman Sachs, спадът в сегашните цени на суровините ще се обърне в 20% ръст в следващите 12 месеца, начело с енергия и индустриални метали. Други финансови компании прогнозират дефицит на царевица, пшеница, соя, както и рекордно търсене на петрол и остър недостиг на мед.

Затова според някои пазарни експерти компаниите няма да бързат да свалят крайните цени, очаквайки, че сегашните разпродажби са временно явление. „Цените бързо бягат нагоре, но в посока надолу се инатят“.

Шефът на веригата Wal-Mart е на точно обратна позиция: хората просто не са склонни да плащат по-високи цени за някои продукти. Те са загрижени за доходите и семействата си и не са безразсъдни в търсенето си. „Бензинът стигна 4 долара за галон. Инфлацията оттук нататък няма къде да отива, освен надолу.“