Най-голямата суша за последните 60 години в Африканския рог е предизвикала остър недостиг на храни и високи нива на недохранване, като обитателите на някои райони в Сомалия и Кения водят полугладно съществуване.

Това сочи доклад на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси, огласен днес и цитиран от Reuters.

Над 10 милиона души са засегнати от засушаването в Джибути, Етиопия, Кения, Сомалия и Уганда, като ситуацията се влошава.

"Два поредни слаби дъждовни сезона предизвикаха най-голямото засушаване от 1950-51 г. в много пасищни райони", каза говорителката на службата Елизабет Бърс.

По думите й няма вероятност за подобряване на положението до 2012 г. Цените на храните в района са се увеличили значително, което е изпратило голям брой бедни домакинства на ръба на гладната смърт, добави говорителката.

Нивата на недохранване сред децата в най-зле засегнатите райони са повече от два пъти по-високи от прага от 15 на сто, определен като праг за спешна намеса, а се очаква размерът на детското недохранване да нарасне.

Почти половината от сомалийските деца, които пристигат в бежански лагери в Етиопия са недохранени, а онези, които пристигат в Кения, са в малко по-добро състояние, допълни Бърс.

Нуждите на ООН за хуманитарна помощ за Сомалия и Кения - за всяка по 525 млн. долара - са наполовина финансирани, - заявката от 30 млн. долара за помощ за Джибути е финансирана на 30 процента, каза говорителката на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси Елизабет Бърс. /БТА/