Въпреки че Нетаняху спечели изборите в Израел миналата седмица, постоянната сенатска подкомисия за разследване все още работи по въпроса дали Държавният департамент е финансирал кампанията срещу него.

Има данни, че Вашингтон е превел 350 000 долара на американска неправителствена организация с името OneVoice. Тя поддържа в Израел дъщерна фирма, наречена Victory 15, която е помагала на американски оперативни работници в опитите им да предотвратят изборната победа на Нетаняху, наречен с кодовото име "Биби".

Ако САЩ тайно дават пари, за да манипулират политическите избори в демократични, приятелски страни, какво ли правят срещу лидерите, които президентът Барак Обама не харесва? Още по-тревожно е, че Вашингтон продължава да използва тактиките от студената война, но сега срещу демократични държави.

Възможно ли е след като се вгледа в OneVoice и V15, Сенатът да разшири разследването си по един по-широк въпрос: Използват ли САЩ неправителствени организации, за да свалят правителства по света? И ако да, кой решава срещу кого да се използват тези методи?

Това, което придава спешност на тези въпроси, е настоящата криза, в която Москва придвижва ракети към Европа и изпраща подводници и бомбардировачи да изпробват отбраната на НАТО. Америка твърди, че анексирането на Крим от Владимир Путин и подкрепата му за проруските бунтовници в Украйна е причината за надигащата се буря в отношенията между Русия и НАТО.

Действия на Путин в Украйна последваха свалянето от власт на демократично избрания проруски режим в Киев, с откровен преврат, в който Москва твърди, че американската ръка е ясно видима.

Не само Джон Макейн подстрекаваше тълпите на киевския площад "Майдан" да свалят от власт режима. Това направи и помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд.

В прихванат разговор с американския посланика в Киев, Нюланд определя името на човека, който трябва да смени Янукович. Това е Арсений Яценюк. Нюланд също така разкрива, че САЩ са похарчили 5 млрд. долара след 1991 г. , за да преориентират Украйна към Запада.

За Русия това изглежда като подриване на нейните интереси в съседна славянска нация, с която има близки връзки от столетия, защото би поставило Украйна в икономически съюз и военен алианс насочени срещу Москва.

А ако НАТО стигне до военен сблъсък с Русия, корените на конфликта биха били проследими до преврата в Киев, за който руснаците са убедени, че е работа на американците.

И ако сега САЩ използват НПО като фасада за тайни операции за сваляне на режими, то не е учудващо, че светът гледа на Америка с недоверие и омраза.

В тази нова ера отбраното общество на американската външна политика се хвали с "цветните" революции, които е осъществило в Белград, Киев и Тбилиси.

През 2003 г. САЩ помогнаха да бъде свален режимът на Едуард Шеварднадзе с "розова революция", която доведе на власт Михаил Саакашвили. И какви бяха американските жизненоважни интереси в Грусия за да бъде оправдан рискът от конфронтация с Русия?

Не само Москва е гневна от американската намеса във вътрешните ѝ работи и в тези на съседни страни. Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси изгони членове на американски НПО. Пекин е убеден, че финансирани от Вашингтон неправителсвени организации стоят зад уличните блокади в Хонконг.

Ако всичко това е истина, тези действия на САЩ пораждат фундаментален въпрос - Каква е най-основната цел на американската външна политика?

Това защитата на жизненоважните интереси и на националната сигурност ли е? Или трябва оповестената от Джордж Уокър Буш позицията, че "Оцеляването на свободата" в Америка "зависи от успеха на свободата в другите страни"?

Ако е така САЩ трябва да демократизират целия свят, сваляйки режимите Русия, Китай, Северна Корея, Виетнам, Иран, Сирия, Саудитска Арабия, Египет, Беларус, в повечето арабски и африкански страни, както и във Венецуела и в Куба. /БГНЕС/ Патрик Бюканън е известен американски консервативен политик, коментатор и автор. Бил е съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. През 1992 и 1996 г. участваше в надпреварата за избора на кандидат-президент на Републиканската партия. Бюканън е автор на книгата "Самоубийството на свръхсилата: ще оцелее ли Америка до 2025?". Статията му е публикувана в The American Conservative/