Петролните компании, осъществили революцията на шистовия петрол и газ в САЩ, изгарят достатъчно от суровините, които добиват, за да захранят с енергия всички жилища в Чикаго и Вашингтон, пише FT. Това поражда нарастваща загриженост за разхищението на ресурси и вредите, нанасяни на околната среда.

 

Например, обемът на излишния газ, който се изгаря в Северна Дакота е нараснал с около 50 на сто през миналата година. Този феномен се повтаря и на други места в САЩ като Тексас, където властите за издали 1963 разрешителни за изгаряне на газ през 2013 г. или 6 пъти повече, от 306-те за 2010 г.

 

Огромни територии в щатите са превърнати в гигантски газови факли. Обемът на изгаряния газ на територията на цялата страна се е утроил за последните 5 години, по оценки на Световната банка и сега САЩ са на 5-то място в света по този показател, след Русия, Нигерия, Иран и Ирак.

 

По-голямата част от газа се изгаря заради твърде ниската му търговска цена в Северна Америка. Така изграждането на нови тръбопроводи за пренос на суровината става търговски неизгодно и излишъците се изгарят, тъй като това е най-евтиният вариант.

 

Светлините на сондажите, горящи в Тексас и Северна Дакота, вече могат ясно да се видят дори на сателитните снимки с ниска резолюция.

 

Изгарянето привлича внимание от страна на инвеститорите и екологичните активисти, защото води до нарастване на емисиите на парникови газове и локално замърсяване на въздуха.

 

Факлите в Северна Дакота увеличават с около 20% емисиите на парникови газове, отделяни от икономиката на САЩ, според анализ на Financial Times основан на официалните данни.

 

Инвеститори, които управляват общо 500 млрд. долара, през миналата година поискаха в открито писмо до петролните компании, включително ExxonMobil, Chevron и Statoil, да направят повече, за да намалят изгарянето на газ. Но апелът нямаше ефект.

 

В Северна Дакота законодателите вече обмислят да се справят с проблема чрез данъчни облекчения.