Катастрофалните наводнения на Западните Балкани ще забавят икономическото развитие в тези страни. През следващите шест месеца държавите от региона ще бъдат изправени пред сериозни проблеми при снабдяването с ток, прогнозира Световната банка.

До момента, според официалните данни, при наводненията и свлачищата са загинали над 50 души - в Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия.

Властите в Белград и Сараево определиха природното бедствие като "най-катастрофалното за последните сто години".

Покачването на нивото на водата в реките доведе до унищожаване на хиляди къщи, пътища и мостове. Наводнени бяха и огромни площи от обработваема селскостопанска земя.

Сърбия и Босна и Херцеговина са двете държави, които пострадаха най-сериозно при наводненията. Щетите се оценяват на стотици милиони евро. Според сръбския премиер Александър Вучич те могат да достигнат над милиард евро.

Поради близо двуседмичното прекъсване на работата на централите в Сърбия производството на ток в републиката намаля с 40 на сто. Проблеми със снабдяването с ток възникнаха и в съседните страни - Хърватия и Босна и Херцеговина.

Директорът на Световната банка за Югоизточна Европа Елан Голдщайн смята, че природното бедствие ще доведе до намаляване на икономическия растеж и проблеми в работата на електрическите централи поради наводненията на мините.