Международният валутен фонд намали прогнозите си за растежа на световната икономика, предупреждавайки за нарастващите рискове от забавяне в Китай, който ще повлече други развиващи се пазари след себе си.

Глобалният брутен вътрешен продукт ще нарасне само с 3.1% през тази година и с 3.6% през следващата, сочат прогнозите на МВФ, ревизирани надолу с по 0.2 процентни пункта.

Въпреки че развитите страни показват признаци на възстановяване, световната икономика преминава в момента през най-тежката си година от рецесията през 2009 г.

„Шест години, след като излязохме от най-дълбоката си следвоенна рецесия , връщането към стабилна икономика остава илюзорно”, коментира новият главен икономист на МВФ Морис Обстфелд.

По думите му рисковете за влошаване на ситуацията в световната икономика се виждат по-ясно, отколкото преди няколко месеца.

МВФ прогнозира, че икономиката на Китай, за която се очаква забавяне на растежа до 6.3% през следващата година, ще продължи да намалява оборотите. Китайският БВП нараства в момента с най-бавните си темпове от 25 г. насам.

Това, според МВФ, ще окаже влияние върху други бързо развиващи се страни, които зависят от китайския пазар.

Цените на петрола, металите и минералите ще продължат да са ниски, оказвайки натиск върху редица държави.

Бразилия, най-голямата икономика в южното полукълбо е изправена пред рецесия с 3% спад на БВП тази година, което е два пъти по-лошо от предходните прогнози на МВФ, направени през юли.

Друг гигант, Русия, е в двойна беда. Тя е изправена пред западните санкции заради украинската криза и свиване на икономиката с 3.8%.

Очакваното решение за вдигане на лихвените проценти в САЩ също създава значителни рискове за развиващите се страни.

В същото време опасност за глобалната икономика представляват и конфликтите в Украйна и Близкия изток, както и бежанската криза в Европа.