Политическите и бизнес лидери, присъстващи най-ексклузивната среща в света в Давос имат една много суровата реалност в лице: Светът е в по-лошо състояние, отколкото когато те се срещнаха преди една година.

Екстремистите набират сила в Близкия изток. Вирусът Ебола е убил хиляди в Западна Африка. Отношенията между Русия и Запада са в най-лошото си състояние от Студената война насам.

Геополитиката оказва допълнителен натиск върху световната икономика, която е изправена пред дефлация, тъй като цените на петрола са в положение на колапс.

Кога ще се осъществи устойчив растеж ще бъде темата на челно място в дневния ред на Световния икономически форум. Фактът, че САЩ е готов да започне борбата с ниските нива на банковите активи, а останалата част от света не е, ще бъде обсъден обширно от участниците във форума.

Япония изпадна в рецесия през третото тримесечие и сега разчита на парични стимули за укрепване на фискалната си политика, а Китай туко-що съобщи най-бавния си ръст от 24 години насам.

Европейската централна банка е готова да започне печатане на пари, докато признаците за дефлация отмиват растежа. Дългосрочната безработица подхранва гнева на континента, а предстоящите избори в Гърция допълнително добавят страхове за еврозоната.

Проблемите в световен мащаб не се ограничават до забавянето на най-големите световни икономики, защото развиващите се страни също търпят сериозни загуби. Спадът на петрола с близо 50% от последния форум в Давос сериозно възпрепятства световните производители.

Решението на страните от ОПЕК да се противопоставят на предложенията за намаляване на продукцията оставиха държави като Венецуела, Русия и Иран в положение на пълна неяснота и засилваща се мизерия.

Руската икономика е допълнително дестабилизирана, след като Западът наложи санкции над Москва, заради анексирането на Крим. Те бяха засилени след оказаната подкрепа от руска страна за сепаратистките бунтовници в източната част на Украйна.

Темата на тазгодишното издание на WEF е „новия световен контекст“. Докато световният бизнес и политически елит разисква темата в швейцарската планина, контекста на световното икономическо положение е доста мрачен.