Светът трябва да увеличи три пъти енергията добивана от възобновяеми източници, за да бъдат избегнати опасни нива на глобално затопляне.

 

Това предупреждение идва от учени от ООН. Инвестициите, нужни за контролиране на покачващата се температура, са частица от процента на световния икономически растеж.

 

Забавянето на тези инвестиции, чиято цел е да намалят парниковите газове може да се окаже пагубно за затоплящата се планета. Това бе обявено в третия и най-задълбочен доклад свързан, с глобалното затопляне, който бе оповестен в Берлин от Международната експертна група по изменение на климата.

 

Чрез него Обединените нации подканват всички правителства по света да увеличат усилията си за изграждането на фотоволтаични и вятърни паркове, както и апелират за финансова подкрепа към бизнеси, занимаващи и развиващи технологии, които улавят и намаляват опасния въглероден диоксид, пише Bloomberg.

 

Учените представиха данни, според които в периода 2000-2010 изпуснатият въглероден диоксид се е увеличил с 2.2% на годишна база. За сравнение в периода 1970-2000 г. този процент е бил 1.3. В перспектива възможностите, за да се противодейства на глобалното затопляне са две – да има енергия от изкопаеми източници, която да не произвежда вредни парникови ефекти или тотална промяна на енергийните изкопаеми към възобновяеми.

 

Ако навременни мерки не бъдат взети и генерирането на вредни емисии продължи със същите темпове, ще настъпят климатични промени, които ще бъдат необратими. Това ще повиши риска от разтапяне на глетчери, което от своя страна ще доведе до големи суши, топлинни вълни и по-чести бури и наводнения.

 

Този доклад показва нуждата от невиждано до сега ниво на коопериране между всички държави” – каза Раджендра Пачаури, председател на Международна експертна група по изменение на климата.

 

След бума на въглища през XIX век, сега е векът на енергията от възобновяеми източници” - каза в интервю Марти Кайзер, анализатор в Грийнпийс.

 

Други похвати за намаляване на емисиите включват мерки за икономия на енергия в сгради като изолация, по-ефективни машини за фабрики и по-строги стандарти за горивата за превозни средства.